A Cs. és kir. Hadsegélyező Hivatal Hadsegélyező Keresztje

2017.02.10

A Cs. és kir. Hadsegélyező Hivatal Hadsegélyező Keresztje, hivatalos jelvénye


K. u. K. Kriegsministerium Kriegsfürsorgeamt Kriegsfürsorge - kreuz

A hadüzenet után, a behívott katonák, valamint a hadiárvák és hadiözvegyek támogatására felállított, a magyar kir. Hadügyminisztérium Hadsegélyező Hivatalával azonos osztrák szervezet a Kriegsfürsorgeamt, bécsi székhellyel, céljaik és akcióik nagyon hasonlítanak egymásra.

Szintén különböző tárgyak eladásával, akciók szervezésével, adományok gyűjtéséből befolyt összegek útján segélyezték a rászorulókat.

Medálok, plakettek, jelvények és brossok, kisebb tárgyak eladásával, koncertek és Karácsonyi gyűjtések szervezésével vették ki a részüket a Birodalom háborús erőfeszítéseiből.

Az első napokban, a propaganda szolgálatában, jelvények és hazafias ékszerek árusításával segítették kifejezni a nemzeti érzelmeket, majd a későbbiekben kifejezetten katonai vonatkozású kitűzőket is forgalomba hoztak, melyek közül többet neves művészek terveztek.

A cs. és kir. Hadügyminisztérium legismertebb patrióta tárgyai közé tartozik például a hivatalos Fekete-sárga Kereszt, bross, vagy gomb alakban, a cs. és kir. Hadügyminisztérium hivatalos osztrák - magyar - német - török jelvénye, illetve a Birodalmi Kereszt, különböző kivitelben.

Másik témában gazdag területe a különböző plakettek árusítása volt. A folyóiratokban folyamatosan tájékoztatták a nagyközönséget az újabbnál újabb medálok, plakettek kiadásáról, folyamatosan reklámozva a termékeket.


A jelvény

Kereszt alakot formázó jelvény (Hadsegélyező Kereszt), négy szárán az osztrák sassal, középen fekete zománc négyzetben arany színű KFA betűkkel. A jelvénynek (keresztnek) ismert miniatűr változata, árusították még függővel ellátott kivitelben, óraláncon, mandzsetta gombként, karkötőként illetve gyűrűre rögzítve is. Bélyegen és képeslapokon is feltűnik a kereszt.

A kis méretű jelvény felkerült különböző emléktárgyakra, díszítés gyanánt, mint például a gyűjteményemben megtalálható KFA kulcstartóra is.

A hivatalos, nagy méretű jelvény ára a szórólap szerint 1914-ben: 2 korona volt, mérete 30 x 30 mm.


Változatok és árak 1915-ben és 1916-ban

 • Bross formátum (vagyis jelvény), gomblyuk miniatűr, tűs gallérjelvény, kalapjelvényként női kalapra, függő formátumban: 1,50 Korona
 • Fekete selyemszalagon, nyakékként ára 1,70 Korona
 • Mandzsettagombként, párban, ára 3,20 Korona
 • Fekete-sárga szalagon férfi ruhadíszként ára 3 Korona (1916-ban 3,50 Korona)
 • 11, a jelvényt mintázó részből álló karkötőként ára 8 Korona
 • Aranyozott ezüst anyagú gyűrűként ára minden méretben 3 Korona
 • Aranyozott ezüst anyagú fülbevalóként, párban, ára 5 Korona
 • Nikkelezett kulcsatróként ára 1,50 Korona

A KFA 1916-os katalógusában a 3. szám alatt ismertetik, a katalógusban az előző évihez képest jóval kevesebb emléktárgyat árusítottak a jelvény képével.

1914 és 1917 között az osztrák Hivatal elszámolása szerint: bevétele az eladott emléktárgyakból, beleértve a fentebb ismertetett jelvényt és változatait is, 1 millió 484.929,65 Korona volt.

A Magyar kir. Hadsegélyező Hivatal is adott ki jelvényt "Hadsegélyező Kereszt" néven, de az is egy másik poszt témája lesz.

Írta: Á I

Források

 • A KFA 1914-1917 katalógusai
 • Különböző aukciós oldalak
 • Europeana 1914-1918
 • PicClick