A M. kir. Hadsegélyező Hivatal Hadsegélyező Emlékérme

2017.02.12

A M. kir. Hadsegélyező Hivatal Hadsegélyező Emlékérme

A M. kir. Hadsegélyező Hivatal Hadsegélyező Emlékérme

Nem ez a poszt volt tervben, de most vált aktuálissá.

A napokban gyűjtőtársakkal jártunk körül egy "problémát", ezt szeretném most megosztani: ez pedig a Hadsegélyező Emlékérem változatainak azonosítása.

Talán valaki tud hozzátenni a témához egy-két új dolgot, és ismét újabb információkkal gazdagodik a tudástár.

A Hadegélyező Hivatal már részben ismertetve lett.

Az Emlékérem árusításából befolyt összeg a Hivatal egyik bevételi forrása volt a sok közül.

A HH Hadsegélyező Emlékérme

Az érmet Richard Zutt tervezte 1914-ben. A Hivatal árusította.

Bronzból és ezüstből készült, zománcal és zománc nélküli változatok is ismertek, két nyelvben, két méretben létező darabok ismertek.

Kiegészítés:

(Hivatalos Közlöny 1914. december 9.)

"Az érem mintáját az országos m. kir. Iparművészeti Iskola készítette el és a már megjelent első példányok a műértők oly osztatlan tetszését vívták ki, hogy a m. kir. Orsz. Iparművészeti Múzeum indíttatva érezte magát e művészi becsű jelvények muzeális elhelyezését elhatározni. Az érem kétféle kivitelben készül s az értékesítésből befolyó tiszta jövedelem a háborúban elesett, vagy háborúban kapott sebek, avagy a hadi fáradalmak következtében elhalt katonák özvegyei és árvái javára fog fordíttatni.

A bronz anyagú érem a nagyközönség részére készül és ára darabonként két korona. 

Az ezüstérem elsősorban azoknak áll rendelkezésére, akik a különböző bizottságokban személyesen vesznek részt s akik azokat darabonként hét koronáért az illető bizottságok útján szerezhetik be; az érmek kék email-szalaggal vannak megkülönböztetve azoktól, amelyeket a nagyközönség is megszerezhet.

Abból a célból ugyanis, hogy a finomabb kivitelű érmekhez is hozzájuthasson a nagyközönség, külön fehér- vagy ibolyaszínű email-szalaggal ellátott érmek is készültek, amelyekből az ezüstpéldány darabonként 10 K árban kerül árusításra.Bármely emlékéremhez alkalmas fehér bársony tok ára 2 K. Az érmek szállítása a rendelések sorrendjében történik."

Gyűjtőtárs szerint elméletben akár 16 variációja is lehetett az éremnek (minden zománcszín minden változatnál), szerintem 8, amit tárgyi valójukkal tudunk bizonyítani.


Ismert variációk

Ezüst, lehet jelzett, vagy jelzés nélküli, sötétkék zománc-szalaggal, 1914 évszámmal, 53 x 34 mm, magyar felirat.

Bronz, zománcozás nélkül, 1914 évszámmal, 53 x 34 m, magyar felirat.

Bronz, zománcozás nélkül, 1914 évszámmal, 53 x 34 m, horvát felirat.

Bronz, fehér zománc-szalaggal, 1914 évszámmal, 53 x 34, magyar felirat.

Bronz, világoskék (türkiz) zománc-szalaggal, 1914 évszámmal, 53 x 34, magyar felirat (szerintem több árnyalatnyi eltérés is lehet a színpalettában, a kicsit zöldestől a világosabb kékig).

Bronz, zománcozás nélkül, 1915-16 évszámmal, 42 x 27 m, magyar felirat.

Bronz, fehér zománc-szalaggal, 1915-16 évszámmal, 42 x 27, magyar felirat.

A fentiek azok a darabok, amiket ismerünk. Ez összességében eddig maximum 8 változat.

Feltételesen létező példányok, de én nem láttam még:

  • Ezüst, bordós-lilás zománc-szalaggal, 1914 évszámmal, 53 x 34, magyar felirattal. (Huszár-Varannai: Medicina in nummis, 945. tétel, claret-coloured circular border - szerint létezik!)
  • Bronz, bármilyen színű zománc-szalaggal, 1914 évszámmal, 53 x 34, horvát felirattal (akár elő is kerülhet).
  • Bronz, bármilyen más színű zománc-szalaggal, 1915-16 évszámmal, 42 x 27, horvát felirat (szerintem nincs).
  • Bronz, sötétkék zománc-szalaggal, 1914 évszámmal, 53 x 34, magyar felirat (szerintem nincs).
  • Ezüst, sötétkék színű zománc-szalaggal, 1915-16 évszámmal, 42 x 27, magyar felirat (Numizmatikai Közlöny, 1916, 15. évfolyam II.-III. füzet, Háborús Emlékek VI. fejezet szerint kiadásra került fehér selyemszalag-csokron!)
  • Bronz, bármilyen más színű zománc-szalaggal, 1915-16 évszámmal, 42 x 27, magyar felirat (szerintem nincs).
  • Bármilyen kivitelű darab 1917 és 1918 évszámokkal (szerintem nincs).

Mire alapozom a véleményem?


Az elmélet és a gyakorlat

Természetesen lehet bármely érem bármely zománcszínnel. Elméletben. 

És gyakorlatban?

Források szerint 1914-ben először a zománc nélküli bronz (magyar és horvát) és az ezüst változatot gyártották le, később a többit (mármint az 1914-es zománcosait, de még az év vége előtt).


Mely források lettek felhasználva?

"Tájékoztató", II. kiadás (év nélkül, de valószínűleg 1914-15) - A H.H. feladatairól, sok infóval.

A H. Hivatal "Tárcanaptára", 1915:a bőr fedlapon megjelenik az Emlékérem dombornyomású (aranyozott) képe, sötétkék szalaggal. 

"A Világháború" - 1916. H. Hivatal hivatalos kiadása: a szövegben itt csak ennyi: "bronzból, bronzból zománcozott felirattal és ezüstből " készült darabokat említ. Konkrét szín megnevezés nincs. Ellenben a bőr fedlapon szintén megjelenik az Emlékérem dombornyomású (aranyozott) képe, sötétkék szalaggal.

A HH Termékkatalógusában (1916) sem térnek ki konkrét zománc színre. 

Képeslapok: a gyűjteményemben van olyan képeslap, amelyen megjelenik az emlékérem, ezüst színben, sötétkék zománc-szalaggal. Ez nekem egy sarkalatos rész. Miért pont az ezüst, sötétkék zománc színű került rá? Úgy gondolom, mert az ezüstnél csak ez volt. Annyira egyértelműen csak ez volt, hogy rákerült egy egyszerű képeslapra is. Ezüst-sötétkék kombináción kívül más színűvel sehol sem találkoztam.

Egy másik lapon, amely megrendelőlap is volt egyben, szintén nincs infó a színekről. Ha az ezüstnél többféle változat létezne, szerintem odaírták volna, hogy "XX" vagy "YY" zománccal rendeli meg a kedves Vevő. 1914. karácsonya előtti lap! BOCSÁNAT a kitakarásért, de olyan dolog van rajta, amit nem szeretnék még nyilvánosságra hozni. Eljön az ideje. :-)

Amit nem tudok, hogy pl. a papír alapú kiadványokon (könyv, naptár) az aranyozott Emlékérem képe bronzot akar-e jelképezni sötétkék szalaggal, vagy csak díszítő elem? Részemről a díszítésre gondolok.


A hipotézis, a logikai sorrend, szerintem

Források szerint 1914-ben először a zománc nélküli bronz (magyar és horvát) és az ezüst változatot gyártották le, később a többit (mármint az 1914-es zománcosait).

1. Elkészül a zománc nélküli bronz anyagú, olcsóbb kivitel, 2 K-ért, magyar és horvát felirattal.

2. Elkészül a bronz mellé a sötétkék zománcos, ezüst anyagú, drágább kivitel, 10 K (a bronz árának ötszöröse!!!).

Szerintem a zománc szín egy amolyan "ad hoc" jelleggel alakult.

3. A bronz, zománc nélküli fogy bőven (mert olcsóbb), feldobják egy kis zománccal (picit drágábbért, "Termékkatalógus" szerint 3 K-ért árusították.).

A bronz barnáján nem jól mutat a meglévő sötétkék (meg az kell az ezüstre), oda valami világosabb kell, a kontraszt miatt (igen, a kontraszt miatt. Elvégre neves művészek szálltak versenybe a segélyező szervezetek égisze alatt, hogy visszaszorítsák a giccs elterjedését, és bevigyék a hétköznapi tárgyakkal a társadalom összes rétegébe a szépérzéket és a művészet különböző ágait). Ami könnyen elérhető és van, egy alapszín: a fehér.

Amit el tudok képzelni: alapfesték szín fehér (ezekkel azért találkozunk bőven, a fehér festék most is a legolcsóbb a színesekkel ellentétben), amihez kevertek egy kis sötétkéket az ezüst emlékérem sötétkékjéből (mert az ugyebár kéznél volt), és megkapták a türkiz zománc-színt (sok-sok árnyalatban, a keverés minőségétől függően, hol kicsit sötétebb, vagy világosabb. Kisüzemi termelésről beszélünk, emberekkel, nem gépekkel).

Létrejött: ezüst és 4 féle bronz (magyar z.nélk., horvát z.nélk., magyar fehér zom., magyar türkiz zom.), ebből a 4 bronzból kettő zománcos.

4. Az ezüst darabok már akkor sem voltak olcsóak. Csak a gazdagok engedhették meg esetleg maguknak a megvásárlását. A háború előrehaladtával és a társadalom szegényedésével kevesebb bevétel jutott a segélyszervezeteknek, ha jutott egyáltalán. Nem az ezüstöt, inkább a bronzot (az olcsóbbat) vette, aki vette. A(z amúgy nem túl erőteljes és gazdag társadalmi felépítéssel rendelkező) horvátok meg inkább a saját segélyezőiket támogatták, nem a magyart. Horvát nyelvű nem készült több, mert a kiadás után nem nagyon fogyott a termék, ezért 1915/16 évszámmal sem létezik horvát nyelvű érem.

A nyersanyaghiány miatt elkezdtek spórolni a bronzzal is, 1915-16-ban legyártották a kisebb méretű Emlékérmeket. Feltételezzük, hogy ezüstöt már nem gyártottak (nemesfém hiány is volt bőven), nem volt már sötétkék festék a zománcba, mert elhasználták a maradékot a türkiz szín kikeverésére. Spórolunk.(Elméletileg (!) cáfolva a feltételezés ezen része, lásd fentebb, a feltételesen létező változatok között, állítólag volt ezüst anyagú, 1915-16 évszámokkal!)

Maradt a fehér színű. És a zománc nélküli, 1915/16 évszámokkal. 

1917 és 1918 évszámokkal sohasem találkoztam. De elméletben létezhet. Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Számomra azért áll meg ez a hipotézis, mert úgy gondolom, a Hivatal a termékek, tárgyak gyártásánál a gazdaságosságra törekedett, és ennek az egyik része lehetett az, hogy nem volt tucatnyi színvariáció ennél az Emlékéremnél. Bevételt akartak, nem felesleges kiadást. Spórolósan, magyar módra. :-)

Összeállította: Á I

Várom minden kedves Gyűjtőtárs ötletét, eddig nem ismert darabját/variációját, cáfolatát és véleményét a témakörrel kapcsolatban! Köszönöm!