Az ANZAC emlékérem

2017.03.19

Az ANZAC emlékérem

ANZAC Commemorative Medallion 

Az ANZAC csapatok

Az ANZAC az ausztrál és az új-zélandi hadseregek egységeiből álló katonai erő megjelölésére használt rövidítés. Az "Australian and New Zealand Army Corps" nevet eredetileg az ausztrál-új-zélandi hadtest kapta, amelyet röviddel az első világháború kitörése után hoztak létre és amely Gallipoli-nál partra szállva harcolt a török csapatok ellen. Az első ANZAC hadtest az ausztrál birodalmi hadsereg hat gyalogsági hadosztályból és öt könnyű lovasdandárból állt.

Feladata a brit birodalmi érdekek megvédése volt.

A múlt szellemei Gallipoli-nál
A múlt szellemei Gallipoli-nál

Ehhez hasonlóan az új-zélandiak egy gyalogsági hadosztályt és egy lovas lövészdandárt bocsátottak rendelkezésre, amelyek az ausztrál erőkkel együtt harcoltak. Az ANZAC egységei az antant oldalán küzdöttek és részt vettek a Dardanellák ostromában. Ezt az alakulatot 1916-ban feloszlatták, de a nevet tovább viselte számos, ausztrál-új-zélandi alakulat, jelen voltak a nyugati front és a palesztinai front csatáiban is.

A múlt szellemei Gallipoli-nál
A múlt szellemei Gallipoli-nál
A múlt szellemei Gallipoli-nál
A múlt szellemei Gallipoli-nál

Az ANZAC érem

Az emlékérmet 1967-ben alapították meg az Ausztrál Haderők azon tagjai részére, akik az első ANZAC naptól, 1915 áprilisától 1916. januári evakuációig a Gallipoli félszigeten szolgáltak, vagy részt vettek a támogató műveletekben. A katonák legközelebbi hozzátartozói is igényelhették az emlékérmet, amennyiben felmenőjük jogosult volt az éremre.

Bronz anyagú öntvény, 75 mm x 50 mm nagyságú (koronával, felirattal együtt). Az előoldalán Simpson és öszvére látható, amint biztonságba szállít egy sebesült katonát. A hátoldalon Ausztrália és Új-Zéland látható, közöttük a Dél Keresztje csillagkép. Az alsó részen, a páfránylevelek alatt az adományozott nevét vésték. Az érmet dísztokban adták ki. Az érem előlapi képével a veteránoknak sapkajelvényt is készítettek.

Az előlap: Simpson és az öszvére

Jack Simpson Kirkpatrick (1892-1915) az Ausztrál Hadsereg közlegényeként, sebesültvivőként szolgált a Gallipoli hadműveletben a 3. Ausztrál Tábori Mentőegységnél (3rd Field Ambulance).

Jack Simpson Kirkpatrick
Jack Simpson Kirkpatrick

A harcok alatt öszvérek segítségével szállította a sebesült bajtársait a nehéz terepen.

Simpson az öszvérrel
Simpson az öszvérrel

3 és fél hétig folyamatosan mentette a társait, amíg ellenséges tűzben el nem esett. Állítólag 300 ANZAC katona köszönhette neki az életét. Ő és az öszvérei az ANZAC legenda részei lettek. Gallipolinál lett eltemetve, a Beach Commonwealth War Graves Commission Cemetery-ben. A háború után dicsérettel tüntették ki. Több településen is állítottak szobrot az öszvérnek és vezetőjének.

A hátlap: Dél Keresztje

A Dél Keresztje (latin: Crux) a déli égbolt legkisebb, de egyik leghíresebb csillagképe. A Kentaur csillagkép öleli át, a"Szeneszsák" alatti szomszédja a Légy csillagkép. Az északi féltekéről csak a 20. szélességi kör alatt látható, a horizont közelében.

Nevét négy legfényesebb csillaga alkotta keresztről kapta, ezek: Acrux, Mimosa, Gacrux, Crucis.

A Dél Keresztje csillagkép olyan jellegzetes, hogy nagyon sok ország kultúrájában található vele kapcsolatos legenda vagy utalás.

  • Ausztrália: az őslakosok csillagászatában a "Szeneszsák" egy emu feje, a csillagkép pedig egy fán ülő oposszum.
  • Új-Zéland: a maorik Te Punga-nak, horgonynak hívják a csillagképet.


Megbékélés

A félsziget több helyszínén méltó módom nmegemlékeztek az értelmetlen harcok áldozatairól. Ezek a helyszínek is megérnének egy külön posztot. :-)

Egy rendhagyó megemlékezés
Egy rendhagyó megemlékezés

Összeállította: Á I