K. u. k. Reservespital Brcko - Belgrad 1915 sapkajelvény

2017.02.03

K. u. k. Reservespital Brcko - Belgrad 1915 sapkajelvény


Tartalékkórházak

A tartalékkórházak a hadsereget követő tábori kórházak felváltására a hadszíntéren szerveződtek. Az első világháború folyamán két típusa létezett.

  • Az állandó tartalékkórházakat a hadszíntéren kívül állították fel. Jogállásuk a helyőrségi kórházéval volt azonos.
  • A mozgó tartalékkórházak közigazgatási tekintetben - csakúgy, mint az állandóak - önálló intézetek voltak, és a tábori kórházakkal azonos szolgálati hatáskörrel bírtak. Kötelékükbe egy-egy tartalék gyógyszertár is tartozott. A mozgó tartalékkórházak a tábori kórházak befogadóképességével rendelkeztek.

A kórházak parancsnokai törzsorvosi rendfokozatot viseltek. A tartalékkórházak telepítését és ellátását - az állandóval ellentétben - az illető hadsereg parancsnoksága határozta el, illetve végezte.

Jelvény

Egy részletgazdag világháborús sapkajelvény, Brcko tartalékkórház 1915-ös emlékjelvénye, felirata: "PATRIAE AC HUMANITATI - RESERVESPITAL BRCKO - BELGRAD 1915"

Brčko (szerbül Брчко / Brčko) Észak-Bosznia-Hercegovina egyik legjelentősebb városa, a Brčkói Körzet székhelye. A város a Száva-mellékben, a Száva folyó jobb partján fekszik. Északról a Száva folyó ésHorvátország, keletről a Semberija, délről Majevice hegyei, nyugatról pedig a Száva-mellék határolja.

Gyártó: "Atel. G.Gurschner, Wien"

Anyaga: ezüstözött tombak.

Mérete: 42 x 40 mm.

Tűje vízszintesen áll.

A névadó Brcko-ban állomásozott a cs. és királyi 21. (közös) gyalogezred I. zászlóalja is.

Írta: Á I

Források