A M. kir. Hadsegélyező Hivatal "Király Érem"

2017.02.09

A M. kir. Hadsegélyező Hivatal "Király Érem"

A M. kir. Hadsegélyező Hivatal "Király Érem"

A posztban szereplő érem sok gyűjteményben fellelhető, "FJ érem", "zománcozott Ferenc József érem", vagy bármely más megnevezéssel, de hivatalos, kiadói néven "Király Érem" , korabeli írásmóddal "Királyérem" név alatt került forgalomba az első világháború éveiben. Ahogy az érem hirdetésében is olvasható, "a háborús idők egy gyönyörű produktuma". Ezért is választottam én is az oldalam jelképévé. Szép! Ennyi!

Sok egyéb tárgyal, jelvénnyel és éremmel egyetemben a M. kir. Hadsegélyező Hivatal termék palettáját színesítette az érem. Az osztrák Cs. és kir. Hadsegélyező Hivatal is adott ki az uralkodó arcképével érmeket, plaketteket, de a zománc-szegélyes érmeket csak a magyar székhelyű Hivatal árusította.

Bronzból készült, fehér szegélyén zománcozott babérkoszorús, Rudolf Neuberger által tervezett szép kivitelű emlékérem, előoldalán az uralkodó portréjával magyar tábornoki díszegyenruhában, hátoldalán az uralkodó kéziratának vésett másolatával:

"Bízom népemben s ügyünk igazságában 1914-1915 Ferencz József."

Az emlékérem 20 koronába, díszes tartóban 22 koronába került, 1915 októberétől volt megvásárolható a Hivatal Gyűjtő és propaganda osztályánál Budapesten a Képviselőházi épületben.

A fehér zománcszegélyes, "1914-15"-ös évszámú változat tekinthető az alap változatnak a dokumentumok szerint. A fehér zománcon kívül ismert még kék és zöld zománcszegéllyel "1914-15" évszámokkal, illetve fekete zománcszegéllyel "1914-1916" évszámokkal is, ahol csak az évszám változott, a hátoldali szöveg nem.

Kiegészítés:

(Numizmatikai Közlöny 1916, 15. évfolyam II.-III. füzet, Háborús Emlékek VI. fejezet)

Létezik piros zománcszegélyes változat is, de az évszámot nem határozza me, hogy 1914-15, vagy 1914-16. Valószínűleg 1914-16 évszámmal készülhetett, mert ez az első említése.

*

Az érem súlya 108,10 g, átmérője: 65 mm, a tartó súlya üresen 75,74 g, hivatalos kiadvány pecséttel. Többféle kivitelű tok is ismert, gyártójuk nem minden esetben azonosítható, de ismert osztrák székhelyű tokgyártó is, például Georg Wastian, gráci székhellyel.

Az érem egy későbbi folytatásának tekinthető a Károly és Zita koronázására, szintén a magyar Hivatal által kiadott, zománcos szegéllyel ellátott "Koronázási Érem". Azokkal az érmekkel egy másik poszt fog foglalkozni.

A saját érmem (kék zománc, 1914-15 évszámokkal) és a tok külön-külön kerültek hozzám, más helyről, nem tudva, hogy összetartozhatnak. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően találkoztak össze a gyűjteményemben 100 évvel a legyártásukat követően, amikor leesett a "tantusz", pár nap után.

Mondanom sem kell, nagyon örültem a bizonyosságnak. :-) Egy kis képzavarral élve: "Amit tehát Isten összekötött, azt ember ne válassza szét."

 

Írta: Á I

Források

  • Tájékoztató a magyar királyi honvédelmi ministerium Hadsegélyező Hivatalának feladatairól, az elesett hősök özvegyei és árvái alapját gyarapító jótékonysági mozgalmakról és a Hivatal jótékony célú kiadványairól. II. kiadás. Budapest, é. n. [1917.] 18. oldal
  • Egri Újság 1915. október 5.
  • Nyírvidék 1915. október 7.