Német I. világháborús sebesülési jelvény

2017.03.12

Német I. világháborús sebesülési jelvény

Verwundetenabzeichen

"Ich will den im Dienste des Vaterlandes Verwundeten als besondere Anerkennung ein Abzeichen verleihen. Das Abzeichen soll die auszzeichnen, die für das Vaterland geblutet haben oder im Kriegsgebiet durch feindliche Einwirkung ihre Gesundheit verloren haben und infolgedessen dienstunfahig sind."

Vagyis, szabad fordításban:

"A Haza szolgálatában megsebesülteknek különleges elismerésként adományozható eme jelvény. Mindazok számára, akik a háborús területen (övezetben) vérüket ontották a Hazáért, vagy az ellenséges tevékenység miatt az egészségükben károsodtak, és a szolgálatra alkalmatlanná váltak."

1918.03.03.-án alapította II. Vilmos császár a Német Haderő (Deutschen Heer) tagjai számára, akik a Világháború harcterein megsebesültek. A jelvény az alapításkor a Német Haderő gyalogos, repülő, léghajós és ballonos csapategységeinél került rendszeresítésre, 3 fokozattal.

1918.06.24.-én a Heer Sebesülési Jelvény mintájára a császár megalapította a Tengerészeti Sebesülési Jelvényt (Marineverwundetabzeichen), szintén 3 fokozattal, de csak a tengerészeti ütközetek sebesültjei kaphatták meg, rangtól, beosztástól függetlenül.

1918.07.08.-tól a Német Gyarmati Csapatok (Kolonialtruppen) katonái is bekerültek az adományozottak körébe, ők a Heer változatot viselhették (Verwundetenabzeichen 1918 für Heer- und Kolonialtruppen).


A három fokozat, a sebesülés száma szerinti kiérdemelhetőség:

  • in Schwartz (Fekete): 1-2 sebesülésért
  • in Silber (Ezüst): 3-4 sebesülésért
  • in Gold (Arany): 5 vagy több sebesülésért

Mindig a kiérdemelt legmagasabb fokozatot kellett viselni. Egyszerre csak egy jelvény viselhető.

A jelvény

Ovális alakú, préselt lemezjelvény, a peremen körbefutó babérlevél mintázattal, a jelvény alsó részén összekötő szalag mintával. Központi motívumként (a Heer változaton) a háború egyik újítása, jellegzetessége a német acélsisak (Stahlhelm) szerepel, mögötte két keresztbe tett kard látható.

A Tengerészeti Sebesülési Jelvény ovális formájában követte a Heer Jelvényének formavilágát, de a peremen nem babérlevél minta, hanem láncszemek láthatóak, és az acélsisak helyére is egy horgony került, kiemelve a tengerészeti jelleget, szintén két keresztbetett karddal.

Létezik áttört, és "tele hátteres" változat is mindhárom fokozatból, mindkét változatból.

A "tele hátteres" változaton pontozás tölti ki a helyet a lemezen.

Vertikális tűs rögzítésű, az egyenruha bal oldalán a mellzseb alatt viselték. A magán kezdeményezésű gyártmányok esetén ez eltérhet a hagyományostól.

A jelvényeknek több gyártója is ismert. Ezért lehetnek eltérések a darabok között.

A normál-méretű jelvények mellett miniatúra méretben is készültek.

Több anyagból is gyártották, vasból, ezüstből, cinkből illetve fémötvözetekből is léteznek darabok.

A Schwartz fokozatot vízálló festékkel kezelték, a Silber és a Gold fokozatok színét pedig galvanizálással készítették.

Átlagos méretei: normál méret esetén 45x39 mm, miniatúra: 17x20 mm, illetve létezik 28x24 mm-es változat is!

Kiegészítő információk:

1939. után, az I. Világháborúban Heer változatot kiérdemlőknek nem, de a Tengerészeti változatot kiérdemlőknek kötelezően le kellett cserélnie Sebesülési Jelvényét az 1939-es (svasztikás) darabra.

A Spanyol Polgárháborús Sebesülési Jelvény (Verwundetenabzeichen für deutsche Freiwillige in spanischen Freiheitskampf) változatot szeretném még megemlíteni, mert formavilágában követte az 1918-as Heer változatot, annyi különbséggel, hogy az acélsisakra rákerült a svasztika. Szintén 3 fokozatban került megalapításra 1939.05.22.-én Adolf Hitler által. Az adományozások a fenti esetben számszerűen: Schwartz: 182 db, Silber: 1 db, Gold: nem került adományozásra.

A következő lépcsőfok a jelvény történelmében az 1939-es verzió (a 1939-es verzióknál sebesülés milyensége és a sebesülés mértéke is meghatározta a jelvény fokozatát, nem csak a száma, illetve 1943 után civilek is megkaphatták, akár posztumusz is), később az 1944. Juli. 20.-ás, illetve a svasztika nélküli '39-es mintájú, háború utáni darabok következtek, de az már egy másik történet...

Összeállította: Á I

Források

  • Internet
  • https://antique-photos.com/